Šabačka politika

Pošaljite svoj (autorski ili pod pseudonimom) tekst ili informaciju u vezi političkih zbivanja u Šapcu na arsenijus@yahoo.com

Republički izbori 2014.

Kako su rangirani kandidati za poslanike iz Šapca na svojim stranačkim listama

SNS

Kompletna listu SNS-a za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije 2014.

DSS

Kompletna lista DSS-a za poslanike u Narodnoj skupštini 2014.

SPS

Kompletna lista SPS PUPS JS za poslanike u Narodnoj skupštini 2014.

Očigledno je da kandidati iz Šapca nisu ranigirani sjajno na svojim listama, i osim Milene Ćorolić iz PUPS-a na listi SPS, koja će očigledno postati poslanik, ostali kandidati nemaju nikakvu izvesnost da će ući u parlament. Neke šanse imaju jedino Boban Birmančević iz SNS-a ako više kandidata SNS ispred njega udje u izvršnu vlast, kao i Vladimir Gvozdenović, ukoliko DSS značajno popravi svoj izborni rezultat, što nije nemoguće. Ostali kandidati nemaju realne šanse, što je veliko iznenadjenje (Bortić, Peranović, nema Dragana Tomića...A Tanja Radovanović je tek 207. na listi!) Iz mačvanskog regiona najbolje stoji Veroljub Matić koji je nedavno postao potpredsednik SNS-a, kao čovek koji suvereno vlada Koceljevom već godinama. On je takodje izgleda i novi regionalni koordinator zadužen i za Šabac. Aleksandar Martinović (SNS) iz Rume koji je do sada imao dosta upliva na Šabac stoji odlično na listi. Jasno je da vrh SNS stranke nema poverenja u svoje kadrove u Šapcu, i da je konačni rasplet oko rukovodjenja u Šapcu potpuno neizvestan (uskoro sledi šabačka stranačka skupština SNS).

LDP

SRS

Još je interesantno da je Mladen Obradović iz Obraza 13. na listi a Ivan Ivanović iz pokreta Naši na 14. mestu.

Kompletna lista SRS-a za poslanike u Narodnoj skupštini 2014. na sajtu RIK-a

URS

Kandidati URS-a iz Šapca su takođe na neprolaznim mestima za razliku od komšije Vidoja Petrovića, što je istina u skladu sa stanjem (raspada) URS-a u Šapcu.

DveriIzbori za mesne zajednice

Izbori za članove Saveta mesne zajednice "Šipurske livade" dana 29.12.2013.

Na ovim izborima uspešno je glasalo 1548 građana (od 4566 upisanih), što je dosta velika izlaznost za ovaj nivo izbora. Glasalo se za 11 članova saveta. Poznato je da iza svih kandidata stoje stranke i stranačke koalicije iako se to formalno ne vidi. U savet MZ Šipurske livade ušlo je 11 kandidata sa najviše glasova:

 1. Pakljanac Dr Željko, 474 glasa
 2. Bečko Mario, 470 glasova
 3. Jelić Danijela, 450
 4. Ilić Bojan, 449
 5. Marinković Zlatan, 444
 6. Mitrović Vladimir, 444
 7. Lukić Marko - Lukija, 443
 8. Arsenović Milan, 436
 9. Živković Rade, 433
 10. Ivanović Milan, 432
 11. Nikolić Miloje, 431

Od 11 izabranih gradjana, 7 je podržala mreža SNS-a. Stranke su svoje kandidate podržavale u kolaicijama ili samostalno : SNS je nastupio samostalno; ZZS sa SPO i LDP; DSS zajedno sa NS i Dverima; PUPS zajedno sa Zapadnom Srbijom, JS i Radikalima, a Demokratska stranka samostalno. Četiri koalicije po 11 kandidata i jedna sa 7, daje ukupno 51 kandidata, što znači da na ovim izborima nije učestvovao nijedan samostalni kandidat. Od gradskih stranaka svoje kandidate nisu imali SPS koji je smatrao da su ovi izbori nevažni, kao i URS čija se nekada snažna mreža na terenu raspala i pretočila u druge stranke.

Komplentne rezultate svih (51) kandidata možete pogledati ovde u excel formatu.


Bitka za Donji šor - bitka za rejting u Šapcu

Mesna zajednica Donji šor je najznačajnija mesna zajednica u Šapcu, kako po broju stanovnika tako i po materijalnim resursima kojima Savet mesne zajednice raspolaže. Na teritoriji ove MZ živi čak 14 000 stanovnika. Izbori za Savet ove mesne zajednice dolaze u trenutku kada vladajuća većina u gradu želi da povrati poljuljano samopouzdanje i dokaže da su im redovi konsolidovani a naprednjaci pobedivi. Sa druge strane euforični naprednjaci koristeći kišobran popularnosti Aleksandra Vučića takođe žele da se dokažu u Šapcu pogotovu jer su ovde imali slabiji rezultat od proseka u Srbiji na lokalnim i republičkim izborima. Poučeni porazom u MZ Šipurske livade, sve stranke pod kontrolom gradonačelnika Miloševića i Dušana Petrovića izgleda idu svi zajedno kako bi slomili Naprednjake. To je koalicija 6 do 8 stranaka (ZZS, ZS, DS, PUPS, LDP, SPO, raspadnuti URS itd.). Postoji i treća grupacija DSS, Dveri, NS koja se očigledno grupiše na ideološkoj nacionalnoj osnovi, koja širi svoju mrežu za značajnije izbre u budućnosti, ali za sada ne može da parira u borbi za prvo mesto, iako ima rast poverenja gradjana. Ne očekuje se da ovi izbori zanimaju Bortićev SPS. Sudeći po velikoj izlaznosti i jakom nivou kampanje na Šipurskim livadama i navedenim okolnostima, da bi neki kandidat ušao u savet MZ Donji šor izgleda da će morati da osvoji više od 700 glasova, što je duplo više nego pre 4 gdine!. Tačan datum još nije zakazan ali se očekije da će izbori biti u februaru. (D.A. jan.2014.)